‘Fine shaping’ nieuwe fase in aanleg Golfpark Rotterdam

Golfbaanarchitect Bruno Steensels enthousiast over de vormgeving

Nadat voor de vakantie de ruwe shaping, de vormgeving van de baan van Golfpark Rotterdam was afgerond, is nu gestart met de zogenoemde ‘fine shaping’ van de eerste Inland Linksbaan in de weide omgeving. De ruwe shaping is gedaan met GPS, de fine shaping wordt zonder GPS gemaakt, precies volgens de tekeningen van golfbaanarchitect Bruno Steensels. De contouren van de eerste holes worden steeds duidelijker.

De internationaal bekende golfbaanarchitect Bruno Steensels, die onder meer tekende voor De International, De Goyer Golf & Country Club en Golfclub de Haar, bracht onlangs weer een werkbezoek aan Golfpark Rotterdam in aanleg. Met enige regelmaat komt hij de voortgang van de aanleg bekijken om er zeker van te zijn dat de baan de vorm en het karakter krijgt die hij voor ogen had toen hij het ontwerp maakte. En hij toonde zich uiterst tevreden over wat hij zag: “Je vormt je natuurlijk een beeld van het terrein en van de mogelijkheden als je een baan ontwerpt, maar nu de ruwe shaping is afgerond en de fine shaping is gestart, krijg je pas echt een goed beeld van hoe mooi Golfpark Rotterdam gaat worden.


Doordat op het overgrote deel van de baan geen hoge bomen zullen komen, maar vooral speciale grassoorten, struiken en heesters (zoals de gaspeldoorn), ontstaat een echte links baan (zie item verderop in de nieuwsbrief voor uitleg over een links baan). Een baan die je normaal alleen aan de zeekust tegenkomt en die wordt gekenmerkt door een glooiend duinlandschap met lage begroeiing. En daar zijn er maar weinig van in Nederland”, vertelt Steensels enthousiast, om er aan toe te voegen: “Als je hier over een paar jaar je rondje loopt, zul je niet het idee hebben dat je zo dicht bij de stad zit. De uitgestrektheid van het gebied, de unieke randstroken langs de Schie en Poldervaart, het duinachtige landschap . . . . En het begint langzaamaan allemaal vorm te krijgen. En dan dat uitzicht over de polder aan de ene kant, en aan de andere kant de skyline van een wereldstad als Rotterdam. Echt fantastisch!”


HGM gaat gestaag door

Terwijl initiatiefnemer en eigenaar John Scholte de initiële plannen van de architect voor het clubhuis bekijkt, ronken de machines van de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij rustig door om vele tonnen grond en zand te verzetten. De komende tijd staat in het teken van de fine shaping, waarna begonnen kan worden met het aanbrengen van de leidingen voor de beregening en het drainagesysteem.

Zoals in de illustratie te zien is, worden in de grond eerst de drainageslangen en de leidingen voor de beregening aangebracht, waarna het geheel met zand wordt afgedekt. Vervolgens kunnen de greens worden aangelegd en zowel de greens als de fairways worden ingezaaid. Over anderhalf tot twee jaar moeten de eerste twaalf holes bespeelbaar zijn en zal het nog woeste gebied van nu, zijn ontwikkeld tot een prachtig duinachtig landschap, waar de fairways doorheen meanderen.


Een links baan aanleggen

Links banen worden op een andere manier gemaakt dan de meeste golfbanen. Een links baan is een baan die van origine tussen de zee en het land ligt. Hij wordt gevormd door de natuur. Het shapen van een links baan kan je niet met GPS doen. Het GPR wordt mede gecreëerd door HGM. En om het beste uit zijn mensen te halen, gaat Hans Schaap (directeur van HGM) met Bruno Steensels, John Scholte en twee medewerkers van HGM die nauw betrokken zijn bij de aanleg, naar Schotland. Daar worden verschillende Links banen bezocht om de look en feel van de Links banen op te snuiven. Want alleen op die manier kan je zorgen dat je het allerbeste resultaat krijgt en kan je ook op dat vlak pieken. Golfpark Rotterdam zal in alle opzichten anders zijn.


Werkbezoek Bruno Steensels aan Golfpark Rotterdam

Bekijk de video van het werkbezoek van Bruno Steensels aan Golfpark Rotterdam.


Met vriendelijke groet,

Team Golfpark Rotterdam