Met gepaste trots kijkt John Scholte over het glooiende terrein van Golfpark Rotterdam in wording. Zijn droom om Rotterdam een fantastische 27 holes golfbaan te geven, krijgt nu letterlijk en figuurlijk vorm. Tijdens de periodieke vergadering met Staatbosbeheer en de Provincie Zuid-Holland, die net achter de rug is, spraken de betrokken ambtenaren hun waardering nog uit voor wat er tot nu toe gerealiseerd is. En over hoe mooi het voormalige DOP-NOAP terrein al als golfbaan herkenbaar is.
Iedereen was het er tijdens de vergadering over eens dat het een complex project is, dat veel tijd en vooral ook heel veel geduld heeft gevraagd van alle betrokken partijen. Maar nu ligt er ook visueel iets. En iedereen met een beetje verstand van golf, kan zich meteen voorstellen hoe fantastisch het zal zijn om hier over ruim een jaar te kunnen spelen. Met de rust van de polder, langs de Schie en met de skyline van Rotterdam op de achtergrond.
![]() |
![]() |
Met de start van de finishing shaping, zeg maar de laatste hand aan de vormgeving van de baan, is de aanleg van Golfpark Rotterdam deze maand een belangrijke volgende fase ingegaan. Een strakke planning voor de komende 12 tot 14 maanden, moet ervoor zorgen dat de baan in juli 2020 officieel in gebruik kan worden genomen. “De droge dagen tijdens de wintermaanden zijn benut om het terrein grof te shapen en de hoofdafvoeren (drainage) aan te brengen”, legt Hans Schaap, directeur/eigenaar van de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij uit. “En nadat het weer in februari/maart niet echt mee heeft gezeten, waardoor er geen grond kon worden verzet, draaien de machine sinds deze maand weer volop.” Met uiterste precisie, inzet van moderne GPS-apparatuur en de bepalende inbreng van golfbaanarchitect Bruno Steensels, is inmiddels gestart met de finishing shaping. Verder worden de putten voor de beregening en de veld-drainage aangebracht.
![]() |
![]() |
Zodra dit werk klaar is, zal er een flinke laag zand worden aangebracht, die ervoor moet zorgen dat de baan altijd bespeelbaar zal zijn, zelfs na zware regenval. “Alleen vorst en sneeuw kunnen een belemmering zijn, maar in principe zal de baan het hele jaar bespeelbaar zijn, ongeacht de weersomstandigheden”, benadrukt John Scholte. En dat is van belang, omdat daarmee de benutting van de baan optimaal is. En dat is weer belangrijk voor de golfers, die kunnen spelen wanneer ze willen. En natuurlijk is het ook in bedrijfseconomisch opzicht essentieel.
Voor de komende maanden toont de planning van HGM het vormgeven van de greens, tees en bunkers, terwijl ook een begin wordt gemaakt met aanleg van de verbindingspaden over het terrein naar het uitkijkpunt. In de zomer en najaar zullen de eerste 12 holes en de driving range worden ingezaaid, terwijl ook de grassen en struiken voor de roughs worden aangelegd. Beregenen, mesten en goed onderhoud moeten er dan garant voor staan dat in ieder geval de eerste 12 holes van de inland- links baan in de zomer van volgend jaar bespeeld kunnen worden. “En hoewel we met deze strakke planning nog een slag om de arm moeten houden, kijken we toch stiekem ook of het mogelijk is om in 2020 al meer holes speelklaar te hebben‘, besluit John Scholte.
Foto: John Scholte (links) en Hans Schaap (Hollandsche Greenkeeping Maatschappij) naast de kraan en de bulldozer die inmiddels een vertrouwd beeld zijn op Golfpark Rotterdam.